Rundt om bordet: Rune Hokken, Nikolaj Bach og Steffen Fisker.
For mange er nytåret lig med urealistiske nytårsforsæt og restriktive januarkure
Det er det ikke for os, eller vores klienter. I stedet har det været en anledning til at sætte os ned, og diskutere hvad vi hver især har lært i 2018 – eller i hvert fald er blevet mere opmærksomme på.
Det er der kommet denne podcast ud af. Heri snakker vi nemlig om vores bedste learnings i 2018.
Vores bedste learnings
Vi tror på at man altid kan blive klogere. I denne episode, kan du høre hvad vi hver især mener at være blevet klogere på. Du får blandt andet svar på:
- Hvad er Steffen, Nikolaj og Runes bedste learnings fra 2018?
- Hvad er problemet med at følge en kostplan?
- Hvad er virkeligheden som du ikke ser, hos de dedikerede Fitnessmodeller på Instagram?
- Hvad er forskellen på en madplan/kostplan – og en ”kosttruktur”
- Hvorfor er den virkelige udfordring ikke at opnå et vægttab – men at holde det?
- Hvad er nogle af fællesnævnerne, hos dem som formår at opnå et varigt vægttab
- Hvad er bagsiden af medaljen ved at fokusere på hurtig styrkefremgang?
- Hvad er værdien af tålmodig progression?
- Hvorfor er det ligegyldigt, at man har tabt 4 kg på 2 dage?
Steffen Fiskers bedste learning:
Langt de fleste har ikke brug for en kostplan
Rigtig mange af mine kunder tror og føler sig sikre på, at en kostplan er vejen frem for at nå deres ønskede resultater.
Men det er min erfaring, især igennem det seneste år, at de færreste faktisk har brug for en kostplan
Hvorfor mange tror de har brug for en kostplan:
De fleste af vores kunder fortæller os, at det er fordi at de kan se mange af dem som de følger på instagram spiser efter en kostplan – og tænker hermed (logisk nok), at det må være den eneste vej til drømmekroppen.
Hvorfor vi ikke tror en kostplan er den bedste løsning:
Det første problem ved at gøre som “mange af dem instagram” er, at mange af disse faktisk er ret seriøse atleter. Så medmindre du ikke selv er i eliten eller generelt er MEGET seriøs, så er det også svært at gøre som dem, og få den sags skyld, se ud som dem. For det kræver mange års hård kontinuerlig træning og et liv tilpasset hertil.
I stedet arbejder jeg ofte med at etablere nogle vedvarende vaner ved at kigge på den enkelte kundes dagligdag hvad angår kosten – alle vores kunder laver nemlig en 5-7 dages kostregistrering og ud dette kan vi i sammenspil arbejder med nogle specifikke vaner.
Disse vaner udvider vi langsomt og bygger dem ovenpå hinanden, og allerede indenfor relativ kort tid begynder de fleste kost at se rigtig fornuftig ud. Ved at gøre det på den måde, kontra en kostplan, så virker det for langt de fleste betydeligt mere overskueligt. Det kræver heller ikke de store ændringer og omvæltninger i hverdagen når man har fokus på ét element ad gangen. En kostplan vil typisk kræve en betydeligt større omvæltning og helt nye rutiner. Jeg har stadig ikke oplevet en eneste kunde i min trænerkarriere som kunne spise efter en kostplan året rundt.
Nikolaj Bachs bedste learning:
Det er ikke vægttabet, der er det sværeste – det er at vedligeholde det
Noget der blev endnu mere tydeligt for mig, da jeg dykkede ned i litteraturen i 2018, var hvor stor en udfordring det er at holde et vægttab.
Det er nemlig ikke vægttabet i sig selv, der er det sværeste. De fleste overvægtige vil faktisk tabe en stor mængde vægt på et tidspunkt i deres liv – men langt størstedelen tager vægten på igen.
Hvis du vil tabe dig er det altså altafgørende at du vælger en vægttabsstrategi, som er langtidsholdbar, og som passer til dig – sådan at du rent faktisk kan fortsætte med vanerne. Restriktive slankekure giver kun midlertidige resultater.
Jeg er altså blevet bekræftet i hvor vigtigt det er at vi som trænerne giver klienten en hjælp som er tilpasset specifik til dem – og ikke bare en eller anden standardpakke.
Rune Hokkens bedste learning:
Progression
I en branche der sælger hurtige resultater og løsninger på hvad der kan virke som uløselige problemstillinger, kan det at gå mod strømmen give et indtryk af mangel på kompetencer.
Varige resultater kan opstå på baggrund af hurtige resultater. Ingen tvivl, men i træningssammenhæng er tålmodig progression oftest at foretrække. At sælge et godt styrkefundament, tekniske færdigheder, mobilitet og en aerob grundform er ikke på ingen måder lige så sexet som HIIT, eksplosivitet, repouts og maximale løft.
De fleste undervurderer dog vigtigheden af at sige A før B, eller vælger bevidst at springe direkte til B da det er hvad mange kunder forventer at få fra en træner og derfor efterspørger.
Relationen til klienten og trænerens evne til at kommunikere prioriteringer i programstrukturen er af største vigtighed det øjeblik man bevidst vælger at arbejde med andre fokuspunkter end de forventninger en klient ofte møde op med. Et arbejde på et godt teknisk fundament og grundstyrke fremfor gøglerøvelser hentet med inspiration fra instagram.
Følg Træningstimen på YouTube:
Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.
Følg Træningstimen på Facebook:
Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.
Giv os en anmeldelse!
Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2