#155: Sådan træner du din mentale sundhed – med Jeanette Pyrdol

Rundt om bordet: Jeanette PyrdolNikolaj Bach og Steffen Fisker.

Ligesom du kan træne dig til en bedre fysisk sundhed, så kan du faktisk også træne din mentale sundhed.

På trods af vi lever i et så teknologisk moderne samfund, hvor alt nærmest er muligt, så går det ikke godt med den mentale sundhed. Med muligheder og teknologi følger nemlig også den uundgåelige sammenligning med langt flere mennesker, end vores hjerner kan overskue. Det er næsten umuligt ikke at føle sig utilstrækkelig og “ikke god nok”.

Med udgangspunkt i denne problemstilling har vi fået Jeanette Pyrdol tilbage på besøg i podcasten til en snak om mental sundhed. Ikke blot hvad det er, men også hvordan du kan træne din mentale sundhed, og hvorfor det er så vigtigt.

Hvor mange af os ser nødvendigheden af kropslig sundhed og fysisk træning som en selvfølge, så kan vi nemlig glemme at styrke den mentale sundhed – på trods af at den er altafgørende for, at vi overhovedet trives i vores liv.

I denne podcast deler Jeanette Pyrdol derfor sin viden, og sin erfaring fra mange klientforløb. Og med udgangspunkt i disse eksempler kan du lære meget mere om din mentale sundhed, og hvordan du rent konkret kan træne den. 

4 take aways om mental sundhed

 

1.    Mental sundhed er ikke bare fraværet af psykisk sygdom.

 

”Mental sundhed er en tilstand af trivsel, hvor det enkelte menneske kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og stress og indgå i fællesskaber med andre mennesker. Mental sundhed er altså ikke kun fraværet af psykisk sygdom, men består også af psykologiske ressourcer og evner, som er nødvendige for at kunne udvikle sig og klare de udfordringer, der dukker op i alle menneskers liv.”

– Sundhedsstyrelsen

Som det er tydeligt af dette citat, handler vores mentale sundhed altså om meget mere end blot fraværet af psykisk sygdom. Det er heller ikke en tilstand, hvor vi aldrig oplever stress eller mentale udfordringer. I stedet handler mental sundhed langt mere om vores evne til at håndtere disse udfordringer, og samtidig kunne gøre det, der er vigtigt for os, og indgå i meningsfulde fællesskaber med andre mennesker.

2.    Vores hjerner er slet ikke udviklet til at skulle sammenligne os med så mange mennesker

 

Mennesket er et socialt anlagt flokdyr, og vi ser os selv i relation til andre mennesker. Vi søger anerkendelse, samhørighed og forståelse gennem andre mennesker, og vi sammenligner os også med dem.

Men i langt størstedelen af menneskehedens historie har vi kun haft vores nærmeste ”flok” at sammenligne os med. I dag er det helt anderledes.

Det kan godt føles som at film, ugeblade og måske først og fremmest sociale medier har eksisteret i mange år, men i forhold til vores hjerners evolutionsbiologi er det så kort en periode, at det nærmest ikke har fundet sted endnu!

Med andre ord er vores hjerner og psyke altså gået fra blot at skulle forholde sig til de andre, der sad rundt om bålet og stegte en mammutbøf, til at vågne op næste morgen til en helt ny virkelighed med Facebook, Instagram feed og det nyeste citat fra Kim K.

Ikke nok med at sociale medier eksponerer os for langt flere mennesker at sammenligne os med, så udgør de også et glansbillede, hvor man primært ser de mest flatterende sider af ”virkeligheden”. Både fordi at vi mennesker automatisk drages af folk der er smukke, succesfulde og inspirerende, men også fordi vi helst vil vise de bedste sider af os selv.

Set i lyset af alt dette, er det måske ikke så mærkeligt, at den mentale sundhed er nedadgående. På mange måder er vores moderne virkelighed den perfekte cocktail til ikke at føle sig god nok.

3.    Overdreven kontrol med mad og træning kan være coping strategier

 

I podcasten nævner Jeanette Pyrdol, at der kun er to ting, der er stensikre for os mennesker: At vi fødes, og at vi skal dø.

Vi har alle det faktum tilfælles at vi en dag skal herfra. Og at vi ikke har kontrol over døden. Livet er grundlæggende ukontrollerbart og meningsløst.

Man kan se dette som en årsag til vores behov for overdrevne kontrolstrategier, hvilket fx kunne komme til udtryk i, at man prøver at kontrollere sin træning og kost ned til mindste detalje, i nogle tilfælde i sin sådan grad, at det bliver til spiseforstyrret adfærd.

Et andet, mere positivt, perspektiv på at livet er meningsløst, er at det giver dig mulighed for at vælge. At vælge, hvad der er meningsfuldt for dig, og aktivt fylde dit liv med disse ting. Og når du tager handlinger i den retning, så styrker du din mentale sundhed.

4.    Du kan træne din mentale sundhed

 

Du kan træne og styrke din mentale sundhed, på samme måde som du kan træne og styrke din krop. Og der er faktisk overraskende mange ligheder mellem de to.

Ligesom du bliver stærkere i træningslokalet, ved at udføre gentagelse på gentagelse på gentagelse i forskellige øvelser, så handler træning af den mentale sundhed også om gentagne handlinger og masser af øvelse.

Hver gang man træffer et valg om at gøre det, der er meningsfuldt for en, også på trods af at der kan være ubehag involveret, så træner man sin mentale sundhed. Man kunne også sige, at det at søge mere ”balance” (som vi snakkede om i den forrige episode med Jeanette) også er at træne sin mentale sundhed.

Og ligesom du kun forbliver stærk, hvis du fortsætter med at træne, så er træning af din mentale sundhed en kontinuerlig proces. Det er ikke ”nåh, nu er jeg blevet et helt andet menneske, med en helt anden personlighed, og nu er jeg for evigt mentalt sund”. Valgene og livet bliver ved med at være der, indtil det ikke er der mere, sammen med mulighederne for at blive klogere på sig selv og at prioritere den mentale sundhed.

 

FØLG TRÆNINGSTIMEN PÅ YOUTUBE:

Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.

FØLG TRÆNINGSTIMEN PÅ FACEBOOK:

Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.

GIV OS EN ANMELDELSE!

Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2

Indkøbskurv
Scroll to Top