EP #88: Slankepulver og lynkure – hvorfor er retorikken omkring quick fixes så farlig?

Rundt om bordet: Nikolaj BachMichelle Lindop og Steffen Fisker.

Der findes ingen lovlige slankemidler, der kan kompensere for dårlige spisevaner. Til gengæld kan de forværre dem.

Der har været en heftig debat i kølvandet på, at Nupo lancerede en kampagne for et slankeprodukt gennem store influencere på Instagram.

Kampagnen er sidenhen blevet trukket tilbage efter kritik fra flere sider. En kritik, der gik på at produktets påstande ikke havde tilstrækkelig dokumentation, og det problematiske i at influencere, med mange unge piger som følgere, reklamerer for slankepulver.

Den debat er bestemt værd at tage op. Noget vi savner fokus på, er dog også, hvordan den generelle retorik om slankeprodukter og lynkure kan være dybt problematisk.

For slankeprodukter og retorikken omkring dem kan paradoksalt nok ende med at medføre det stik modsatte af det ønskede vægttab – nemlig vægtøgning og yderligere madstress.

Hvorfor slankepulver og lynkure snarere er en del af problemet end en del af løsningen, tager vi en snak om i denne episode blandt andet med baggrund i nogle af slankeindustriens egne påstande om deres kure og produkter.

Og de er ikke så lidt uheldige.

Fra slankeindustriens egen mund


Skal du til fødselsdagsfest med hot dogs, muffins, kage og flødeskum?

Inviteret til en 3-retters menu med sovs, kartofler og dessert?
Planlægger en filmaften med burger og pizza?
Det er fredag og du vil forkæle dig selv med en stor bøf med bearnaise og pomfritter?

Opskriften på at forebygge og mindske konsekvensen af at give slip og miste kontrollen, er simpel. Uanset om du planlægger at spise burger, lasagne, pizza, barbecue, bøf & sovs, pomfritter, muffins eller kage.

Sådan skriver Nupo om deres produkt ”SLIM BOOST”. I denne episode snakker vi om, hvorfor vi mener, at sådan en formulering er dybt problematisk.

Derudover har vi taget udgangspunkt i udsagn fra podcast-episoden ”Farvel til forfængelighedskiloene”, som Fit Living har produceret for Nupo.

I denne episode får du blandt andet svar på:

  • Hvem er very low calorie diets (VLCDs) for? Hvad kan de, og hvad kan de ikke?
  • Hvordan kan slankepiller være potentielt skadelige for et vægttab?
  • Hvorfor stiller man ikke sukkertrangen ved at spise kylling, selleri og rå gulerod?
  • Hvorfor er det ikke kun elitemotionister, der må spise kulhydrater?
  • Hvad er self-licensing, og hvordan kan slankepiller medføre denne uønskede adfærd?
  • Hvordan taler slankeindustrien direkte ind i folks usikkerhed og forstærker den sort/hvid tænkning, der er problemet til at starte med?

Følg Træningstimen på YouTube:

Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.

Følg Træningstimen på Facebook:

Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.

Giv os en anmeldelse!

Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2

Indkøbskurv
Scroll to Top