EP #68: Når træningen tager kontrol over dit liv – med Mia Lichtenstein

Rundt om bordet: Mia Lichtenstein, Nikolaj Bach og Steffen Fisker.

Når træning bliver usundt.

For mange handler træning om sundhed. Men når træning tager kontrol over dit liv, så er det ikke længere sundt.

I denne episode har vi besøg af forsker og psykolog Mia Lichtenstein. En del af Mias forskningsfelt og fagområde er træningsafhængighed, og derfor tager vi en snak om hvordan det påvirker os, når træning fylder mere i livet end det burde.

Samtidig snakker vi også om hvad der kan ske, hvis man som træningsafhængig oplever at man ikke længere kan træne som man plejer (en situation mange har oplevet under coronaen).

Og så deler Mia nogle stærke og vigtige beskeder fra to af hendes modige klienter. Dem vil vi endnu engang sige tusind tak for!

Overspisning eller træningsafhængighed – er de i virkeligheden to sider af samme lidelse?

 

Adfærdsafhængighed er komplekst.

Men der er klare fællestræk, hvad end man er afhængig af mad, træning, sex eller anden adfærd.

Når det kommer til substansafhængighed af alkohol, stoffer eller cigaretter, så kan man i sidste ende stoppe med at indtage disse. Men når det kommer til adfærdsafhængighed kan man sjældent helt kvitte adfærden.

Man kan ikke bare stoppe med at spise, eller stoppe med at bevæge sig.

Om en adfærd er et problem, afhænger af mængden af den. Og hvor fleksibel man er i sin adfærd. Problemet er ikke at træningen kan give en følelse af kontrol og tryghed.

Problemet er hvis man kun får dette gennem træningen, og hvis man altid bruger træning til at takle ens problemer, eller til at distrahere en fra årsagen til at man har det dårligt rent mentalt.

Det handler om mængder, og gradvis nedtrapning. Træning er sundt. For meget træning er ikke sundt.

Derfor er målet for en træningsafhængig altså ikke at holde op med at træne – og det er heller ikke målet med behandlingen. 

Føler du at træningen medfører flere problemer end den løser? Er træningen en begrænsning for det det liv du gerne vil leve, mere end den er et frirum?

Så er det værd at overveje om du skal gribe dit træningsliv anderledes an. Det snakker vi meget mere om i denne episode af Træningstimen.

Shownotes

 

Mia Lichtenstein er både psykolog og forsker, og har desuden en bacheloruddannelse i idræt. Hun har altså en enormt bred viden om emnet, og har arbejdet med træningsafhængighed fra flere faglige vinkler.

I denne episode får du blandt andet svar på disse spørgsmål:

  • Hvad er træningsafhængighed?
  • Hvornår er man træningsafhængig?
  • Hvad kendetegner adfærdsafhængighed?
  • Hvorfor er nøgleordene til at få sundt forhold til ens træning fleksibilitet og stabilitet?
  • Hvordan har coronaen været en gave til Mias klienter?
  • Hvilke opfordringer vil Mias klienter gerne give videre til dig?

Følg Træningstimen på YouTube:

Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.

Følg Træningstimen på Facebook:

Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.

Giv os en anmeldelse!

Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2

Indkøbskurv
Scroll to Top