Rundt om bordet: Ida Thyrring, Nikolaj Bach og Steffen Fisker.
Der er ingen som altid er motiverede.
Lige meget hvad, så kan du regne med at motivationen for at træne i perioder vil være meget lav. Ja, måske endda helt forsvundet.
Og det er helt okay. Det kan faktisk være decideret godt. Nu er det nemlig tid til at stille de rigtige spørgsmål, og blive klogere på dig selv.
I denne episode tager vi en snak med sociolog og coach, Ida Thyrring, der giver 3 vigtige råd om motivation. Og hvis du har nogen form for interesse i vaneændringer eller motivation, så tør vi godt love at den er et lyt værd!
3 vigtige take aways om motivation
Forleden afholdt Ida og Nikolaj foredraget ”Varigt Vægttab”, hvor Ida snakkede om motivation i forhold til vaneændringer.
Som en del af dette foredrag havde hun 3 vigtige take aways om motivation, som vi diskuterer mere dybdegående i podcasten. Nedenfor kan du dog se dem opsummeret.
1. Man kan godt handle, uden at mærke en intern motivation
Mange snakker om at ”finde motivationen”. Men motivation er ikke noget man bare finder og beholder.
Heldigvis kan man godt være motiveret for at have en udfærd, uden at adfærden i sig selv føles rar. Så længe du er klar over at du gerne vil handle på den måde, og hvorfor.
Vi kan nemlig godt handle, og lade handlingerne gå forud for motivation – ja, nogle gange kan handling faktisk i sig selv medføre motivation. I stedet for at sidde og være helt opslugt af at mærke efter om man er motiveret, så kan det nogle gange være bedre bare at rejse sig fra stolen, og gøre noget – i stedet for at gøre ingenting, mens man håber på motivationen dukker op.
2. Ekstern motivation kan med tiden blive intern
Var din første træning det allerfedeste i hele verden? Næppe. Måske du begyndte at træne af en anden årsag, end at det var sjovt at løfte vægte. Måske det var for at ændre dit ydre?
Mange oplever dog at de med tiden bliver glade for at træne, i takt med de bliver stærkere og dygtigere. Det er svært at synes det er fedt at dødløfte, før man kan finde ud af at lave et dødløft.
Det er altså helt okay, at en adfærd ikke i sig selv er motiverende. Ofte kan det ændre sig hen ad vejen.
Hvor skal man så starte? Den del handler om at stille de rigtige spørgsmål, og kende sit ”hvorfor”. Og hvis du netop stiller dig selv de rigtige ”hvorfor”-spørgsmål, så kan du opnå en viden om dig selv, som er langt vigtigere end midlertidig motivation.
3. Hvis hesten er død, så stå af
I sidste ende kan det dog godt være at man finder ud af at den nye handling, fx vægttræning, bare ikke er noget for én – og at det ikke ændrer sig.
I så fald er der ikke noget galt i at stå af den døde hest, der tydeligvis ikke rykker sig. Så kan man være nysgerrig på hvordan man ellers kan opnå det man gerne vil gennem andre handlinger, der måske er forbundet med en anden form for motivation.
Det snakker vi meget mere om i podcasten.
Du kan følge Ida Thyrring her: https://www.instagram.com/idathyrring
I denne episode får du blandet andet svar på:
- Hvorfor bør du fokusere på handling, fremfor motivation?
- Hvad er baggrunden for de 3 vigtige take aways?
- Hvorfor er det ikke nødvendigvis et problem at man ikke er motiveret? Og hvad er det virkelige problem så?
- Hvilke spørgsmål kan du stille dig selv, hvis du vil blive klogere på din egen motivation?
- Hvordan har Ida selv brugt nysgerrighed i arbejdet med sig selv og klienter?
- Bor Ida Thyrring virkelig i et rumskib?
Følg Træningstimen på YouTube:
Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.
Følg Træningstimen på Facebook:
Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.
Giv os en anmeldelse!
Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2