EP #35: Graviditet og træning – dogmer og myter

Rundt om bordet: Emma KaalundNikolaj Bach og Steffen Fisker.

Har du fået at vide at du ikke må dyrke styrketræning når du er gravid?
At du kun må træne med kropsvægt?
At baby kan falde ud, mens du squatter?

Myterne om træning og graviditet er mange – og ligeså er forventningerne til hvordan ens graviditet skal være, hvis man er en trænet kvinde.

For at rydde op i myterne og de urealistiske forventninger har vi derfor fået Emma Kaalund i studiet til en snak. Emma har skrevet speciale om graviditet og træning, og er desuden træner på vores Mommypower-bootcamp, for efterfødsels-træning. Og så er hun selv mor.
Hun ved altså om nogen hvad man kan, og hvad man ikke kan, som gravid kvinde.

Træning under graviditet – forventninger og formaninger giver stress

 

Når man er gravid skal man lytte til rigtig mange ”gode” råd og formaninger. Og det gælder særligt, hvis man træner. Mange har nemlig en holdning til hvorvidt man bør træne når man er gravid. Men at man har en holdning er slet ikke det samme som at man har viden, eller at denne holdning er relevant at lytte til. Desværre.

Sandheden er nemlig at fysisk aktivitet – styrketræning inkluderet – som udgangspunkt er super sundt, også når man er gravid. Der er nogle ting man skal være opmærksom på (og dem kommer vi ind på i denne episode), men mange trænende kvinder har en bedre graviditet.

Det betyder dog ikke at fordi man træner, så får man altid en let graviditet. Det kan ellers nemt forventes af en, fordi mange betragter det som en selvfølge – ikke mindst på grund af den store mængde af ”perfekte” fitness-mødre på Instragram, der fortæller om deres fantastiske og nemme fødselsforløb.

Den slags er svært ikke at lade sig påvirke af. I denne episode snakker Emma nærmere om hvordan man navigerer i alle de uønskede forventninger og formaninger, og derigennem får en mindre stresset graviditet.

Træningsprogram til gravide

 

Emma har desuden lavet to gratis eksempler på styrketræningsprogrammer til gravide. Ét til nybegyndere og ét til øvede. Der er ekstra fokus på balder og ryg i træningsprogrammerne. Du kan downloade eksemplerne til inspiration, her:

Download begynder program her

Download øvet program her

I denne episode får du blandet andet svar på:

  • Hvad kan og må man lave af fysisk aktivitet som gravid?
  • Hvad skal man være opmærksom på?
  • Hvordan var Emmas eget forløb som gravid trænende?
  • Hvilke forventninger skal man ofte leve op til som trænende gravid? Og hvordan påvirker de kvinder?
  • Hvordan bør træningen justeres?
  • Hvilke fordele kan der være ved at styrketræne under graviditet?
  • Hvorfor er to graviditeter ikke ens – heller ikke når det kommer til styrketræning

Følg Træningstimen på YouTube:

Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.

Følg Træningstimen på Facebook:

Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.

Giv os en anmeldelse!

Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2

Indkøbskurv
Scroll to Top