Den første tid som træner ved STYRK

Mads Dyrekær Pedersen

Mads Dyrekær Pedersen

Personlig træner ved Styrk
Stud. BsC Idrætsvidenskab

Den første tid som træner ved STYRK. 

 

Noget af det første jeg husker i opstarten af min tid som træner i STYRK, er en julefrokost, hvor jeg skulle møde de andre trænere for første gang. Vi startede naturligvis som ingen andre starter en julefrokost, nemlig med en fællestræning. 

Én af trænerne spurgte, om jeg havde lyst til at følge med på hans træning, hvilket var rigtig rart, da vi gennem træningen hurtigt fik opbygget en relation. Træningen skabte en fællesskabsfølelse, da vi kunne have det hårdt og sjovt sammen. Derudover er det en fælles interesse, hvorfor der naturligt opstod en samtale om træning og alt derimellem. 

For mig som er ny i både STYRK og personlig træner-branchen, var det vildt lige pludselig at skulle træne med en af de trænere, jeg havde set op til. 

Jeg kan tydeligt huske, at jeg gjorde mig umage til fællestræningen for på en måde at vise de andre trænere, hvad jeg kunne. 

Men når jeg ser tilbage på det, tror jeg ikke det havde gjort den store forskel, om jeg var dygtig eller mindre dygtig til at træne, da jeg senere har fundet ud af, at en personlig træner er meget mere end én, der kan finde ud af at træne selv. 

Dét som er vigtigt, er i højere grad, hvem jeg er som person. Det er nok først gået op for mig efterfølgende i takt med, at jeg kender mine kollegaer bedre. 

Min mentor, Rune Hokken, der er medejer af STYRK, og jeg snakkede sammen lidt tid inden julefrokosten, hvor han nævnte, at det som handlede om træningsteori- og praksis kunne læres, hvorfor de fokuserer endnu mere på, hvilken person man er og hvilke kvaliteter man har. 

At være hos STYRK har sidenhen været utroligt lærerigt og givende på mange måder. Udover julefrokosten, som på mange måder opsummerer min oplevelse af starten, er jeg også blevet mødt utroligt professionelt og med åbne arme.

Min opstart i STYRK er bygget op som et mentorforløb, hvor jeg løbende får faglig, praktisk og opfølgende sparring. 

Det er f.eks. igennem lavpraktiske faglige samtaler om programmering, coaching, kost og SoMe. På sigt fik jeg mulighed for at observere, hvordan de andre trænere lavede personlig træning, samt fik observeret sessioner med mine egne klienter, for at jeg kunne få udefrakommende feedback, fra en mere erfaren træner. 

Rune og jeg havde en faglig samtale om træningsprogrammeringen til en klient, hvor han kom med brugbar feedback og udfordrede mine overvejelser. Selvom vi hen ad vejen var meget enige, gav feedbacken nogle gode refleksioner til videre brug – som eksempelvis at overveje øvelser ift præference, behov eller samlet volume i klientens liv, og ikke bare i træningen. 

Alle disse muligheder giver mig nogle fantastiske rammer til at kunne dygtiggøre mig indenfor personlig træning.  

Sideløbende, med den gradvise opstart og indlæring af personlig træning, fik jeg også mulighed for at monitorere på nogle træninger på STYRKS holdtræningskoncept i Århus, der hedder ’Træningsklubben’ for at se en anden træner undervise.  

På Træningsklubben har medlemmerne et skræddersyet træningsprogram, hvor de sammen med andre får vejledning af en træner – en form for personlig træning i holdformat. 

Ved at følge med på sidelinjen, fik jeg mulighed for at se og lære af, hvordan de andre trænere var i én-til-én-håndteringen og hvordan de fx gav rettelser til medlemmerne. Sammenlignet med personlig træning, fik jeg igennem holdformatet mulighed for at se mange forskellige mennesker på relativt kort tid, og dermed se hvordan de andre trænere tilpasser og differentierer deres feedback og rettelser til det enkelte medlem. 

Det kan altså godt være, at en teknisk rettelse giver mening for en klient, men at den ikke virker for en anden klient. Desto flere forskellige svar og løsninger de andre trænere giver, desto større bliver min værktøjskasse af redskaber. 

Holdformatet er derfor et oplagt sted at lære personlig træning, fordi jeg når at se 15 mennesker på en aften. Disse 15 mennesker har alle brug for at blive set, hvorfor man bliver nødt til at sætte sig i deres sted og prøve at forklare det bedst muligt, alt efter hvor de er i livet eller træningsmæssigt. Hvis ikke den første løsning virker eller bliver forstået, jamen så er det der, man kan tage værktøjskassen frem og finde det rigtige ”værktøj”. 

Jeg blev bekræftet i, at det meget af tiden handler om at gøre sin rettelse så simpel som mulig og ikke give for mange rettelser på én gang. 

Kunsten er at rette den del som er mest relevant på et givent tidspunkt i en given øvelse, da det naturligvis vil optimere øvelsen hurtigt, men ofte vil det også hjælpe på nogle af de andre udfordringer, der er ved øvelsen. 

Efter et par gange på sidelinjen og mere involvering i det enkelte hold, overgik jeg til at undervise på Træningsklubben, hvor jeg nu har undervist siden foråret 2022. Det var fedt, at introduktionen til Træningsklubben foregik som observation, hvor jeg havde mulighed for at notere, kigge og være nysgerrig, da det gør, at jeg nu har samlet en masse erfaring, som jeg kan arbejde videre med på min egen måde. 

Holdundervisning gør, at jeg hele tiden bliver udfordret til at tænke i nye baner og nye måder at forklare tingene på. På Træningsklubben er der mange forskellige træningsniveauer, som giver mig erfaring i at kunne hjælpe med at lære nogle et nyt løft fra bunden, eller rette små tekniske detaljer ved den mere øvede. 

Derudover er Træningsklubben et rum, hvor nybegyndere og øvede kan træne sammen, og faktisk lære af hinanden – hvilket jeg også lærer af. 

Samtidig er medlemmerne rigtig nysgerrige på at forstå træningen og er gode til at stille spørgsmål. Det kræver, at jeg hele tiden holder mig opdateret på den nyeste træningsevidens, men ligeledes hjælper det mig også til at forstå, hvad det enkelte medlem finder interessant eller udfordrende. 

Opsummeret er den faglige sparring, som jeg får ved at være personlig træner i STYRK, helt fantastisk. Jeg er omgivet af fagligt dygtige mennesker, som altid er klar på en snak eller at hjælpe med et spørgsmål eller en svær problemstilling. 

Derudover så lærer jeg hele tiden små fif på gulvet, som man måske ikke havde tænkt var relevante for en personlig træner. F.eks. at jeg husker klientens fødselsdag eller stiller træningsredskaberne klar til klientens første øvelse, så der er mest mulig tid til at træne i. 

Min oplevelse er, at det giver klienten en følelse af, at træneren gerne vil dem og det styrker træner-klientrelationen. 

Oftest handler personlig træning overraskende lidt om træning og meget mere om relationen, i hvert fald når man kommer længere hen i et forløb. 

Min oplevelse er at træningen naturligvis vil fylde mest i starten, men i takt med, at klienten bliver bedre til træning og man kender hinanden bedre, kan relationen gå hen og have en vigtig rolle i træningsforløbet. Det oplever jeg bl.a. på Træningsklubben, hvor mange af medlemmerne stadig kommer efter flere år og meget træningserfaring, både for vejledningen, men også den sociale støtte og den indbyrdes relation og gode stemning, der opstår når mennesker har kendt hinanden i lang tid med en fælles interesse.

Hvem er jeg?

Til dagligt er jeg bosat i Aarhus C, hvor jeg læser en bachelor i Idrætsvidenskab på Aarhus Universitet. På sigt er min plan at læse videre på kandidaten i Idrætsvidenskab, for at blive endnu dygtigere indenfor idrætsfeltet. Jeg synes, at det er et spændende og udfordrende studie, hvor jeg kan sparre med medstuderende, læse (og lære at læse) videnskabelige artikler og fordybe mig i kroppen og træningsteori. Generelt er jeg glad for at søge viden og læse, hvis det er noget som interesserer mig. Derfor har jeg i min fritid altid gang i en spændende og faglig bog. De seneste bøger jeg har læst er ”Atomic Habits”, ”Ignite the Fire” og ”Jytte fra marketing er desværre gået for i dag”, der alle har relevans for mit virke som personlig træner fra lidt forskellige perspektiver. 

I 2021 blev jeg uddannet personlig træner ved The Health Lab i Aarhus, mens jeg sideløbende boede og arbejdede i Odense. 

I denne periode blev meget af min fritid brugt på styrketræning og måske endnu mere på at blive klogere på dette. 

Måske for meget ville nogle mene. 

Min underviser fra The Health Lab sagde i hvert fald efter vores eksamen noget i retning af: ”Se om du kan finde andre interesser end træning, så bliver det nemmere at snakke klientsprog”. 

Klientsprog skal forstås som at kunne snakke om hverdagsting, som ikke nødvendigvis handler om træning. Hans pointe var, at klienten ikke skal føle, at de snakker til en robot, der ikke kan sætte sig i deres sted eller forstå dem. Jeg har siden da fået andre interesser som fx pizzabagning (det er lidt af en fælles interesse hos STYRK) og padeltennis, samt begyndt at prioritere flere sociale arrangementer og tid med mine nærmeste. 

Som jeg skrev tidligere, handler personlig træning rigtig meget om relationen og jeg er blevet opmærksom på, at det kan være svært at opbygge en god relation, hvis ikke jeg giver noget af mig selv. 

Siden da har dette været i baghovedet, selvom jeg mange gange har tænkt, at folk ville vælge mig, fordi jeg vidste noget om træning. Men én ting er at have en viden om træning, en anden ting er at kunne formidle det på en forståelig måde og samtidig være én, som klienterne gider bruge tid sammen med. 

Overvejelser fra en ny personlig træner.

Som ny i træningsbranchen ligger der en vigtig opgave i at brande sig selv og vise hvem man er. 

Jeg skal ud at vise, hvad jeg står for, hvad jeg kan og hvem jeg vil hjælpe. Altså finde min målgruppe og brande mig derefter. Egentlig vil jeg som personlig træner helst bruge alt min tid på at træne andre, men der ligger en arbejdsopgave ift. branding for at få klienter. Det er jeg blevet mere bevidst om, end jeg var i starten, hvilket har gjort at jeg har søgt hjælp fra trænerfællesskabet i STYRK. Igen en af de mange fordele ved at være i sådan et miljø.  

Ift. branding er jeg i den situation, at jeg er startet sideløbende med min uddannelse, hvilket gør at jeg kan begynde at opbygge et navn, potentielle klienter vil søge til om nogle år. Helt lavpraktisk er jeg begyndt at poste opslag på sociale medier og lave skriv som dette. Derudover er mit samarbejde med STYRK en hjælpende hånd, da de allerede er etableret på markedet og jeg dermed får lov til at brande mig gennem dem. STYRK brander sig på at være Danmarks faglige trænerteam, hvor fokus er på faglighed og kvalitet. Ved at være en del af dette, håber jeg, at der kommer et budskab ud om, at jeg også står inde for netop faglighed og kvalitet. Det er noget jeg som person tillægger stor værdi, hvorfor at jeg i første omgang opsøgte STYRK.

Sådan endte jeg hos styrk.

 

Før jeg startede på Viborg Idrætshøjskole i 2019, havde min mor flere gange spurgt, om jeg ikke var interesseret i at blive personlig træner, når nu jeg godt kunne lide at styrketræne. 

Så meget min egen træning betød, tænkte hun, at det måtte jeg da arbejde med. 

Mit svar var en kombination af, at jeg ikke var interesseret i at træne andre, og at man da ikke kunne arbejde med personlig træning. 

Jeg var i den her periode meget låst på, at jeg skulle læse økonomi eller lignende på universitet. Jeg mente ikke, at hun skulle påvirke min beslutning, når nu jeg havde besluttet mig. Samtidig tænkte jeg ikke, at man kunne leve af personlig træning, og jeg var ligeledes også bekymret for, hvad andre dog ville tænke, hvis man gerne ville arbejde med dette. 

På det her tidspunkt spurgte min mor, om jeg ikke ville prøve et par timer med en personlig træner for at få kigget på min teknik. Dette er jeg meget glad for at hun spurgte om den dag i dag. Samtidig var det nok meget godt, at hun præsenterede idéen på den måde, fordi det jo så handlede om min træning. Hvis det i stedet var blevet præsenteret som, at jeg skulle se, hvad en personlig træner var, så havde jeg nok ikke prøvet det. Her blev det første frø til drømmen om at blive personlig træner sået. 

Der gik noget tid, hvor jeg ikke tænkte mere over dette og holdt fast i drømmen om at læse økonomi. Et par år efter var første gang jeg hørte om STYRK (dengang Fisker Performance). 
Det var i 2019, hvor jeg startede som elev på Viborg Idrætshøjskole. 

Vi havde en dygtig underviser, Daniel Hyldgaard, som også var personlig træner i STYRK. Han underviste bl.a. i faget, ”Rough n’ Tough”, der er inspireret af styrketræning, crossfit og lignende. Han var helt klart en inspirationskilde til at undervise i træning. Senere hen blev han en kollega og en indgangsvinkel til STYRK, hvilket jeg er meget taknemmelig for i dag. Det er på en og samme tid en mærkelig, men også stolt følelse at være kollega med min tidligere underviser, da jeg altid har set ham som et forbillede.

Tanker om fremtiden og hvorfor jeg ARBEJDER med personlig træning.

 

I fremtiden er målet og drømmen at arbejde fuldtid med personlig træning ved STYRK og hjælpe endnu flere mennesker med at nå deres træningsmål og personlige mål.

Jeg finder en stor mening i at hjælpe andre og gøre dem klogere på hele træning- og sundhedsjunglen, i stærk kontrast til da min mor første gang spurgte ind til dette. 

Allerede dengang kunne mine kammerater eller andre i min omgangskreds godt stille spørgsmål angående træning, som jeg kunne hjælpe med. Det var fedt at være en man henvendte sig til, fordi man kunne hjælpe med noget. Det gjorde også, at jeg læste op på træning i min fritid, og ubevidst har interessen for træningsformidling nok allerede startet her. 

Vendepunktet for at have lyst til at træne andre kom, da jeg underviste på Viborg Idrætshøjskole i et års tid fra 2021-2022. Det var fedt at kunne skabe et smil eller en ahaoplevelse i en elev når de lykkedes med noget i undervisningen. Det at man kunne bidrage til, at andre blev nysgerrige på træning og hjælpe dem til at udvikle sig menneskeligt, var noget jeg lagde stor værdi i. 

I dag kommer det til udtryk i mit arbejde som personlig træner, hvor jeg sætter stor pris på at kunne give den træningsglæde videre, som jeg selv har. Når det lykkes at give træningsglæden videre, giver det mig en motivation og lyst til at lave endnu mere personlig træning. Jeg bliver glad og får lyst til at lægge endnu mere tid i denne interesse og passion. 

Læs mere om Mads.

Indkøbskurv
Scroll to Top