Studietimen #2 – Smerte – før, nu og i fremtiden

Rundt om bordet: Thor Stæhr, Anders Telling, Christian Amdi og Steffen Fisker

Hvis noget i kroppen går i stykker, så gør det ondt. Og hvis noget gør ondt, så er det fordi det er i stykker.

Sådan tror mange, det forholder sig om smerter. Men nyere tids forskning har vist, at sandheden er langt mere kompleks.

For eksempel påvirkes smerteoplevelsen også af psykologiske og sociale faktorer – ligesom hvad du tror, og hvad du bliver fortalt om din krop, også kan have stor betydning.

Vidste du, at man kan have ondt, uden at der er noget i kroppen, der er beskadiget? Og at der kan være ”skade”, uden at det gør ondt?

I denne specialepisode af podcasten har vi samlet et panel af eksperter, der går i dybden med den nyeste smerteforskning, og hvordan vores faglige forståelse af smerte har ændret sig enormt meget på kort tid.

(OBS: Studietimen er en række special-episoder for de forskningsnørdede. Hvis du hellere vil gå direkte til de praktiske anbefalinger, så spol frem til 1 time og 17 minutter inde i episoden)

Shownotes:


Studiet Christian Amdi gennemgår: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22072093/

Studierne Anders Telling gennemgår: https://science.sciencemag.org/content/150/3699/971 + https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/290321/

Studiet Thor Stæhr gennemgår: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1016/j.ejpain.2011.06.006?fbclid=IwAR3ZtuQb8TWdCUTXFHhPGz4Ro7v8Itmm9Gum9aT9fqa2AhsfQSxnELZxE9U

I denne episode får du blandt andet svar på:

  • Hvordan har vores moderne forståelse af smerter ændret sig?
  • Findes der forkerte bevægelser?
  • Kan man have en forkert kropsholdning?
  • Hvad kendetegner en god behandler? Og en mindre god behandler?
  • Hvad skal man gøre, hvis man oplever smerte, eller hvis man får en skade?

 

FØLG TRÆNINGSTIMEN PÅ YOUTUBE:

Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.

FØLG TRÆNINGSTIMEN PÅ FACEBOOK:

Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.

GIV OS EN ANMELDELSE!

Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2

Indkøbskurv
Scroll to Top