Rundt om bordet: Nikolaj Bach og Michelle Lindop.
Du kender det nok – du kommer træt og oversulten hjem fra arbejde, og sætter sig til bordet med aftensmad. Og pludselig har du på nul komma fem spist dig til en gang mavepine, og langt mere mad end du havde ønsket.
“Hvorfor kunne jeg ikke mærke, at jeg var mæt”, tænker du måske?
Mange snakker om, at det er vigtigt at tracke, hvor meget man spiser – typisk ved at tælle kalorier.
Men vidste du, at din krop faktisk allerede har et ret effektivt system til at tracke, hvor meget du har spist? Det er din sult og mæthed.
Der kan så være årsager til, at man har svært ved at navigere efter sult og mæthed. Måske er man kommet væk fra at lytte til de signaler, pga. regler, følelsesmæssig spisning, eller nutidens miljø med mad i overflod?
Det gode er så, at man kan lære at blive bedre til at navigere efter kroppens signaler. Det er nemlig sådan, vi alle har spist engang. Dermed ikke sagt at sult- og mæthedsstyret spisning SKAL stå alene, og det kan faktisk forenes med andre redskaber – såsom kalorietælling.
Hvordan det? Og hvad er forskellen mellem fysisk mæthed, sensorisk mæthed og følelsesmæssig sult? Hvad er en mæthedsskala, og hvilke gode spørgsmål kan du stille dig selv, hvis du vil blive bedre til at mærke om du er mæt?
Alt det kan du lære om i denne episode med Michelle Lindop og Nikolaj Bach.
Shownotes: Illustrationer til podcasten
I denne episode får du blandt andet svar på følgende spørgsmål:
- Hvad er forskellen mellem fysisk mæthed, sensorisk mæthed og følelsesmæssig sult?
- Hvad er en mæthedsskalaa, og hvordan kan du bruge den?
- Hvilke gode spørgsmål kan du stille dig selv, hvis du vil blive bedre til at mærke om du er mæt?
- Hvorfor kan det være en god idé for mange at prøve at undgå oversult og overmæthed, alt for ofte?
- Hvad er rugbrødstricket?
- Hvorfor er det ofte i aftensmaden du kommer til at spise for meget? Og hvorfor har du altid lyst til desser
Følg Træningstimen på YouTube:
Nogle emner gør sig bare bedre på video end på podcast. Derfor kan du også følge med i Træningstimen på YouTube, hvor vi deler ud af træningsråd og tekniske tricks til dine øvelser. Følg med her.
Følg Træningstimen på Facebook:
Har du spørgsmål til denne episode, eller forespørgsler til næste afsnit – og lyst til at være en del af et evidensbaseret community, hvor du kan lære om træning og kost? Så join den lukkede gruppe ”Træningstimen” på facebook her.
Giv os en anmeldelse!
Hvis du har nydt at lytte til Træningstimen, så vil vi sætte rigtig stor pris på hvis du vil hjælpe os med at få podcasten endnu bredere ud, ved at give os en anmeldelse på iTunes: https://itunes.apple.com/dk/podcast/tr%C3%A6ningstimen/id1447752231?mt=2