Hvordan kombinerer du crossfithold (WOD) med styrketræning?


Det er et spørgsmål, som vi ofte hører fra jer lyttere, som er interesseret i crossfit.

Thea stillede dette spørgsmål i Træningstimens Facebookgruppe:

 

(Spørgsmålet er delt med tilladelse fra Thea)

Når vi gerne vil øge vores træningsmængde, om det så er i den ene eller anden træningsform, så skal vi være opmærksom på følgende tre ting:

1. Når vi øger mængden af arbejde, øger vi risiko for overbelastningsskader

Det her skal ikke forstås som en skræmmekampagne. Men det er trods alt én af de udfordringer, som vi som professionelle trænere står over for med vores klienter igen og igen og igen.

Kroppen skal have tid til at vænne sig til mere arbejde. Der skal være tid nok til at kunne restituere fra træningen.

Derfor vil vi til enhver tid anbefale en meget langsom og konservativ øgning i træningsmængde, UANSET hvilket niveau du træner på. Selv de bedste af de bedste crossfittere programmerer gradvis øget intensitet og volume ind og øger KUN en lille bitte smule ad gangen.

Det kunne fx være ved at starte med at lægge ét styrkepas ind i stedet for én af dine WODs om ugen og så se, hvordan kroppen reagerer på det. Et styrkepas og en WOD kan trods alt være to vidt forskellige ting i opbygning, intensitet og volume.

Husk: Den bedste træning er den, som du får gjort – og erhverver du dig en overbelastningsskade, så kan du måske ikke træne i en længere periode, og så er vi lige vidt…. 🙂

2. Det mest optimale er ikke altid det mest praktiske

Vi ønsker ofte at træne optimalt for vores træningsmål. Men vi skal huske på, at det ikke altid er praktisk muligt at gøre det, der er mest optimalt i teorien.

Det er trods alt kun et fåtal af os, som kan dedikere to-tre timers træning om dagen, måske endda to daglige træninger, 9-10 timers kvalitetssøvn, perfekt sammensatte måltider på de rigtige tidspunkter ift. restitution og træning, mulighed for massage, isbade m.m. Ja, det er nok faktisk kun dem, som laver sport som deres fuldtidsarbejde, der kan det 😉

Man kan derfor vende den om og sige: Det mest optimale er det, som kan lade sig gøre ift. de rammer, som dit liv tillader.

Hvis du gerne vil begynde at styrketræne ved siden af ugentlige WODs, så skal det kunne gå op tidsmæssigt. At ændre én WOD om ugen til et styrkepas er derfor også et godt sted at starte, da du således ikke skal finde mere tid i kalenderen til at starte med.

En anden måde ville være at lægge én eller to basisøvelser ind før en WOD et par gange om ugen. Således øges træningsmængden langsomt, og du bruger kun lidt mere tid i træningscenteret end før.

3. Formålet er afgørende for opbygningen af programmet

Selvom dette punkt ligger sidst, så er det faktisk næsten det afgørende for, hvordan du begynder at kombinere WODs og styrketræning.

I Theas tilfælde er det formålet at opbygge mere styrke, så hun kan blive bedre til crossfit.

Det betyder altså, at hun skal have inkorporeret nogle af de elementer, som hun har svært ved, når hun laver WODs. At begynde at træne to gange om dagen tre gange om ugen, vil sandsynligvis være for hårdt at lægge ud med og kompromittere hendes mål, fordi kroppen simpelthen er for træt.

Dertil skal det tilføjes, at crossfit er en meget varierende træningsform, som består af mange forskellige elementer (styrke, gymnastiske skills, kondition), og som derfor skal tilgodeses i programmet. WODs i boxene er desuden meget omskiftelige, og det kan derfor faktisk være svært at planlægge styrketræningspasset ud fra, hvad man ellers kommer igennem i løbet af ugen.

Hvis du gerne vil læse flere nuancerede svar på denne problemstilling, så join vores Facebookgruppe Træningstimen!

Du kan også komme igang med dine træningsmål ved hjælp af en af vores personlige trænere.

Indkøbskurv
Scroll to Top